FPB

Rejser til hele verden

Generelt

Lad take away være sundt og lækkert

Når du vælger take away, er der nogle ting, du kan gøre for at sikre, at det er sundt og lækkert:

  • Vælg retter med magre proteinkilder som kylling, fisk eller bønner.
  • Gå efter retter med masser af grøntsager og fuldkornsprodukter.
  • Undgå retter med meget fedt, som pommes frites, cremet sauce eller friturestegte retter.
  • Vælg sunde drikke som vand, te eller smoothies i stedet for sodavand eller juice.
  • Spis ikke for store portioner – del gerne med en ven eller gem resten til senere.

Næringsstoffer i take away-retter

Når man vælger take away, er det vigtigt at være opmærksom på næringsstofferne i retterne. Mange take away-retter kan indeholde høje mængder af fedt, salt og kulhydrater, men færre vitaminer, mineraler og kostfibre. For at få en mere afbalanceret ernæring kan man vælge sund og lækker take away valg, som indeholder flere grøntsager, fuldkornsprodukter og magre proteinkilder. På den måde får man et måltid, der både er lækkert og indeholder de næringsstoffer, kroppen har brug for.

Undgå de usunde fælder

Det er vigtigt at være opmærksom på de usunde fælder, når man bestiller take away. Mange retter indeholder store mængder fedt, sukker og salt, som kan være skadelige for helbredet, hvis man spiser det for ofte. I stedet bør man vælge retter, der er baseret på magre proteinkilder, grøntsager og fuldkornsprodukter. Derudover kan man købe holdbare hvide knager, som kan bruges til at lave sunde take away-retter derhjemme. På den måde kan man nyde take away, uden at det går ud over ens sundhed.

Sådan planlægger du et sundt take away-måltid

For at planlægge et sundt take away-måltid er der nogle ting, du bør tage i betragtning. Vælg retter med et højt indhold af magre proteiner, såsom kylling, fisk eller bønner. Kombinér det med masser af grøntsager, som giver dig fibre, vitaminer og mineraler. Undgå retter med for meget fedtstof, som kan komme fra friturestegt mad eller cremet sauce. Vælg i stedet retter, der er dampet, grillet eller ovnbagt. Derudover kan du supplere med fuldkornsprodukter som ris eller pasta for at få en mere mættende og nærende måltid. Husk også at vælge drikke uden tilsat sukker, som vand, grøn te eller saftevand.

Vegetariske og veganske take away-muligheder

Der er heldigvis et stigende udbud af vegetariske og veganske take away-muligheder. Mange restauranter tilbyder nu lækre plantebaserede retter, som er både sunde og mættende. Eksempler på populære vegetariske retter er grøntsagskarry, linsesuppe og fyldte portobello-svampe. For de mere veganske lægger mange restauranter vægt på at tilbyde proteinrige retter som kikærte-curry, linsebolognese og grøn Thai-gryde. Disse retter er ikke bare gode for din sundhed, men også for miljøet. Så næste gang du bestiller take away, overvej da en af de mange lækre vegetariske eller veganske muligheder.

Sunde take away-snacks og desserter

Når man vælger take away, behøver det ikke at betyde, at man må gå på kompromis med sundheden. Der findes mange lækre og sunde alternativer, som kan tilfredsstille både smagsløg og sundhedskrav. Prøv for eksempel at vælge salater med friske grøntsager, fuldkornsbagels med magert kød eller fisk, eller frugtspyd som dessert. Disse retter er ikke blot sunde, men også lette og nemme at tage med hjem. Derudover kan man finde sunde drikke som smoothies eller friskpressede juicer, der kan afrunde et sundt take away-måltid. Med lidt omtanke kan man nyde en lækker take away-oplevelse, uden at gå på kompromis med sin sundhed.

Næringsrige ingredienser i take away-retter

Take away-retter behøver ikke at være usunde. Mange take away-restauranter tilbyder retter med næringsrige ingredienser, som kan være en del af en afbalanceret kost. Eksempelvis indeholder mange asiatiske retter som pad thai og sushi en god portion magre proteiner, fuldkornsprodukter og grøntsager. Desuden kan retter som kebab og falafel levere fuldkornsprodukter, bælgfrugter og grøntsager. Ved at vælge disse typer af take away-retter kan man nyde en lækker og tilfredsstillende måltid, uden at gå på kompromis med næringsstofferne.

Sådan kombinerer du take away med en sund livsstil

For at kombinere take away med en sund livsstil er der flere ting at have i mente. Vælg retter med et højt indhold af grøntsager, fuldkorn og magre proteinkilder som kylling eller fisk. Undgå retter med meget fedt, sukker eller salt. Du kan også vælge at dele portionen og supplere med en frisk salat eller dampede grøntsager. Derudover er det vigtigt at holde øje med mængderne og ikke overspise. Vær også opmærksom på, at take away kan indeholde skjulte kalorier, så tjek næringsindholdsmærkningen. Med lidt omtanke kan take away sagtens indgå som en del af en sund og afbalanceret kost.

Gode take away-alternativer til traditionelle retter

Der findes mange lækre og sunde take away-alternativer til traditionelle retter. Prøv for eksempel at bestille en grøn curry med grøntsager og linser i stedet for den klassiske kylling eller oksekød. Du kan også vælge en salat med bønner, friske grøntsager og en lækker dressing. Hvis du er mere til pasta, kan du finde take away-retter med fuldkornspastaer og et sundt, plantebaseret sauce. Uanset hvad du vælger, så sørg for at gå efter retter med et højt indhold af fibre, proteiner og sunde fedtsyrer.

Tip til at gøre take away til et sundere valg

Der er flere måder at gøre take away sundere på. Vælg retter med magre proteinkilder som kylling, fisk eller bønner. Undgå retter med meget fedt, olie eller ost. Vælg gerne retter med mange grøntsager. Sørg for at få nok fuldkorn ved at vælge brød, ris eller pasta af fuldkorn. Bestil saucer og dressinger på siden, så du selv kan styre mængden. Drik vand eller usødet te i stedet for sodavand eller juice. Derudover kan du vælge mindre portioner for at begrænse kalorieindtaget.